Kategorie
artykuł corn protein poradnik wiedza

Komponenty Białkowe ciągle drożeją!

W ostatnich miesiącach możemy zaobserwować wzrosty cen na rynku komponentów białkowych. Jak powszechnie wiadomo odpowiednio zbilansowana dzienna dawka pokarmowa ma w swoim składzie elem-enty wzbogacające dawkę w niezbędne białko, które decyduje o produ-kcyjności naszych zwierząt. W przypadku zwierząt przeżuwających, aby móc ograniczyć komponenty białkowe, hodowcy starają się, aby zebrane przez nich pasze objętościowe były o jak najwyższej zawartości białka. Dzieje się tak poprzez uprawę roślin motylkowych, czy zbiera-nie roślin w fazie, w której osiąga najkorzystniejszy poziom białka przy odpowiedniej ilości zebranej masy.

Zbliżamy się do momentu, w którym poekstrakcyjna śruta rzepakowa może przekroczyć magiczną barierę 2 tysięcy złotych za tonę. Przy wysokich kosztach produkcji, jakim jest skomponowanie dziennej dawki skarmiania, która zawierać będzie niezbędne składniki dla zaspokojenia potrzeb bytowych jak i produkcyjnych, ciekawą alternatywą może być sprawdzony „Corn Protein”. Innowacyjny komponent łączący w sobie energię z zakiszonego, gniecionego ziarna kukurydzy z zakiszoną, poekstrakcyjną śrutą rzepakową. Moc energii oraz białka w jednym komponencie.

 

Parametry:

-Energia: 8,5 – 9,2 MJ/ kg s.m.

-Białko : 14,5 – 16 %

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *