Kategorie
wiedza

Wlewki energetyczne – wady i zalety

W  żywieniu krów mlecznych ważne jest pokrycie zapotrzebowania składników pokarmowych na ich możliwości produkcyjne – jest ono najważniejsze z czynników decydującym o ilości mleka.
Problem niedoboru energii w żywieniu krów można zniwelować na kilka sposobów:
Jednym z nich jest wybór odpowiedniej paszy objętościowej, dodatków specjalistycznych lub pojedynczych surowców: (kukurydza, glikol, gliceryna, tłuszcz chroniony)
Energetyczne preparaty są źródłem łatwo przyswajalnymi i wysoce energetycznymi komponentami dla krów mlecznych, są nimi wlewki energetyczne, które można podać w formie wlewu do pyska lub bezpośrednio na stół paszowy w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń energetycznych. Podanie ich pozwoli na uzupełnienie niedoboru  wapnia  i magnezu ,którego zbyt niski poziom powoduje i jest jedną z przyczyn porażenia poporodowego, zalegania łożyska i również jest skuteczny w zwalczaniu lub niwelowaniu ketoz w stadzie poprzez glicerynę, która jest jego składnikiem.
Drugim sposobem lub też wyborem jest TMR-mieszanina pasz objętościowych z dodatkiem składników witamino-mineralnych. Porcja takiej paszy zawiera wszystkie składniki odżywcze i zapewnia właściwe funkcjonowanie żwacza co jest konieczne w żywieniu wysokowydajnych sztuk otrzymujących duże ilości pasz treściwych z czego nasze KISZONE GNICIONE ZIARNO KUKURYDZY, które jest coraz popularniejsze w żywieniu bydła i jest uzupełnieniem kiszonki, zapewnia dostateczny  poziom włókna w paszy i jest idealnym źródłem energii dla bydła. Zachęcamy do podawania krowom KGZK z linii CORN ENERGY gdyż przeznaczona  jest ona głównie w żywieniu bydła mlecznego w celu zwiększenia wydajności oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia ketozy i innych chorób metabolicznych.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Zbliżają się wysokie temperatury i co dalej?

Już niebawem, w przeciągu kilku następnych tygodni mogą wystąpić wysokie temperatury, sięgające nawet około 30 stopni. Jeżeli sprawdzą  się  prognozy  się  sprawdzą,  możemy  mieć problemy z wystąpieniem  takiego  problemu  jakim  jest  stres  cieplny. Wysokie temperatury jest to ciężki okres dla wszystkich organizmów, zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt. Ze względu na upał odczuwamy osłabienie, znacznie  szybciej  się  męczymy  oraz  staramy  się jak najwięcej czasu spędzić w miejscach zacienionych.Znacznie ciężej wysokie temperatury znoszą  zwierzęta,  ze względu  na  ograniczone możliwości związane z termoregulacją. Wraz z wysokimi temperaturami mogą wystąpić i najczęściej występują takie problemy jak:

– zagrzewająca się pasza na stole paszowym (TMR , PMR)
– wysoki poziom NH3 w budynku inwentarskim
– ogniska pleśni w kiszonkach skarmianych w dawkach pokarmowych
– podwyższona temperatura ciała odbiegająca od normy

Z tych powodów posiadamy w swojej ofercie produkty mające za zadanie zapobiegać zagrzewaniu się pasz podawanych w dziennych dawkach skarmiania. Produkty  te  mają  na  celu  utrzymać produkcję niezależnie  od  występujących  temperatur,  nawet  tych  ekstremalnie wysokich.

Kategorie
wiedza

Dipping i zaślepienie strzyków w chowie krów mlecznych

Dipping : Jest  to  oczyszczanie  i  dezynfekcja  strzyków  krowy codziennie po całym udoju. Jest to zabieg który chroni gruczoły mlekowe  przed  bakteriami,  zakażeniami  i  drobnoustrojami.

Predipping : jest to dezynfekcja i czyszczenie strzyków przed udojem.

Ważnym elementem codziennego udoju jest predipping, ponieważ im więcej bakterii usuniemy tym mniejsza ich ilość przedostanie się do wymienia. Jeżeli będzie ich tam mniej wtedy układ odpornościowy  krowy  szybciej sobie z nimi  poradzi.

Ważnym elementem jest dippinng czyli umożliwienie dezynfekcji i zasklepianie ujścia strzyka, którego zwieracz jeszcze przez kilkanaście/ kilkadziesiąt minut po doju pozostaje otwarty, stanowiąc prostą drogę wnikania drobnoustrojów chorobotwórczych. Tu podobnie jak w predippingu istotna jest jakość wykonywania tego zabiegu.

Nie należy zapominać o ułożeniu prawidłowej dawki żywieniowej, która ma bardzo duży wpływ na układ odpornościowy i kondycję krów mlecznych.

Zachęcamy do wprowadzania i kupna produktów z linii:

TOP PROTEIN

CORN ENERGY

TOP MINERAL

Kategorie
wiedza

Duuuuuża porcja witamin

Pierwsze godziny po porodzie stanowią dla krowy poważny stres oraz znaczny  wydatek  energetyczny.  Sprawdzoną  metodą  jest  podanie bezpośrednio  po  porodzie ,  rozpuszczonego  w  wodzie  preparatu zawierającego w swoim składzie substancje energetyczne, witaminowo –  mineralne   oraz   probiotyczne.   Dobre   pójło   powinno  mieć   – preferowany  przez  krowy  –  intensywny  zapach,  który   pomimo zmęczenia   porodem   zachęca  je  do  wypicia.  Obok  uzupełnienia utraconych  podczas  porodu  elektrolitów  i  zaopatrzenia w energię, podawanie płynu powoduje wypełnienie żwacza, co z kolei przesuwa go w kierunku właściwej  lokalizacji  w  jamie  brzusznej  i  zapobiega przemieszczeniu trawieńca. Ponadto, pobudza perystaltykę jelit, a także stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową oraz zdolność buforową, zabezpieczając  przed  odwodnieniem.  Na  rynku istnieje wiele  gotowych  preparatów  poporodowych,  które  wystarczy tylko rozpuścić w wodzie i podać krowie. Znajdą je  państwo   także  w naszych punktach sprzedaży.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

W kiszonym ziarnie siła energii

W kiszonym ziarnie siła energii

Żywienie bydła mlecznego jest jednym z najbardziej wymagających procesów   ze   względu   na   wielokomorowy   układ   pokarmowy przeżuwaczy.   Jak   powszechnie   wiadomo,   należy   utrzymywać odpowiedni bilans mocznika i białka w oparciu o otrzymywane raporty wynikowe.  Przy  stale  zwiększającej  się  wydajności  naszych  zwierząt proces   ten   wymaga   dokładnej   analizy   pasz   skarmianych   w gospodarstwie, oraz tych pochodzących z zakupu. Tabela  umieszczona poniżej, przedstawia jakimi parametrami powinno  charakteryzować się mleko  oraz  jakie  zmiany   zaprowadzić   w   dawcę,  aby   utrzymywać odpowiedni bilans energii i białka.

Wpływ zawartości białka i mocznika na równowagę białkowo-energetyczną w żywieniu

zawartość białka w mleku (%) zawartość mocznika w mleku mg/l
powyżej 150 150-300 powyżej 300
poniżej 3,2 niedobór białka (1) i energii (2) niedobór energii (2) nadmiar białka (1) i niedobór energii (2)
3,2 – 3,6 niedobór białka (1)i nieznaczna nadwyżka energii (2) zbilansowany poziom białka (1) i energii (2) nadmiar białka (1) i nieznaczny niedobór energii (2)
powyżej 3,6 niedobór białka (1) i nadmiar energii (2) niedobór energii (2) nadmiar białka (1) i niedobór energii (2)

W przypadku zwiększenia poziomu energii w dawce, doskonałym rozwiązaniem są wszystkie produkty z linii „Corn Energy”, które są coraz   chętniej   wybierane   do   komponowania   dziennej   dawki pokarmowej.  Największym  zainteresowaniem  cieszy  się  Kiszone Gniecione Ziarno  Kukurydzy,  które  dzięki  swojej  uniwersalności, idealnie komponuje się we wszelkich dawkach skarmianych przez nasze zwierzęta.  W  podziękowaniu  za  wasze  zaufanie  zachęcamy  do skorzystania z naszej  promocji,  która  jest  skierowana  do  wszystkich klientów wybierających Kiszone Gniecione Ziarno Kukurydzy.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Efektywność wykorzystania pastwiska

Zielonka pastwiskowa dostarcza energii i białka o najniższym koszcie jednostkowym. Jest ona wartościową i mlekopędną paszą w żywieniu krów mlecznych. Pastwisko zapewnia też możliwość przebywania zwierząt na świeżym powietrzu, dając im poczucie swobody oraz wystawiając na zdrowotne działanie słońca. Zwierzęta są wówczas odporniejsze na choroby oraz lepiej zahartowane.

Żywienie krów mlecznych w systemie pastwiskowym stosowane jest w gospodarstwach o średniej wydajności. Wynika to z niskich kosztów produkcji mleka oraz skutecznego ograniczania niekorzystnych skutków wypasu na zwierzęta. Chodzi tu o umiejętne bilansowanie energii w dawce pokarmowej, białka dostępnego oraz składników mineralnych przy zapewnieniu optymalnej ilości suchej masy. Żywienie dobrą zielonką pastwiskową umożliwia pokrycie potrzeb bytowych krów oraz zapewnia dzienną produkcję mleka na poziomie 18 – 20 litrów.

Podstawowym czynnikiem ograniczającym wydajność mleka w żywieniu pastwiskowym jest niedobór energii. Zwiększone zapotrzebowanie krów na energię wynika również z ich większej aktywności – ciągłego ruchu na pastwisku. Żywienie pastwiskowe zapewnia więc nadmierną ilość białka, przy niedostatku energii co powoduje, że powstający w żwaczu amoniak nie może być w całości wykorzystany do syntezy białka bakteryjnego. To właśnie może stać się przyczyną odchodzenia od żywienia zielonkami w gospodarstwach posiadających krowy mleczne o wysokim potencjale genetycznym produkcji mleka. Powodem jest wysokie zapotrzebowanie na energię właśnie przez krowy wysokomleczne. Krowy te korzystając z pastwisk pobierają mniej suchej masy i produkują mniej mleka. Szybciej tracą też kondycję po wycieleniu. Rolnicy natomiast mają kłopoty z dokładnym zbilansowaniu dawki pokarmowej z powodu szybko zmieniającej się wartości pokarmowej runi pastwiskowej.

Czym uzupełnimy brak energii?

Paszą uzupełniającą niedobory energii w żywieniu pastwiskowym może być CORN ENERGY kiszonka z kukurydzy. O wysokiej koncentracji energii są także pasze treściwe (owies, jęczmień, pszenżyto, żyto), ale z uwagi na szybki proces fermentacji w żwaczu konieczne jest umiejętne ich stosowanie. Skarmianie nimi w większych ilościach może być przyczyną kwasicy. Dobrą paszą energetyczną są też produkty z Linii TOP PROTEIN wysłodki buraczane suche (3 kg/sztukę dziennie).

Przy skarmianiu zielonką pastwiskową konieczne jest uzupełnienie dawki kiszonką z kukurydzy lub innych pasz energetycznych. Wskazane jest jednocześnie stosowanie dodatku pasz białkowych o niskiej podatności na rozkład w żwaczu np. młóta browarnianego. Skarmianie paszami treściwymi w okresie pastwiskowym stwarza ogólnie problemy organizacyjne (potrzeba ustawienia grup żywieniowych), a to zmusza hodowcę do indywidualnego ich dawkowania.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Ceny surowców białkowych wciąż rosną…

 

Przez ostatnie miesiące obserwujemy ciągle utrzymujący się trend  wzrostów  cen  surowców  białkowych,  niezbędnych  we  wszystkich grupach   zwierząt  hodowlanych.  Rekordowe  ceny  śrut  rzepakowej  i sojowej skłaniają do refleksji w jaki sposób można zwiększyć wartość białka w paszach objętościowych?

Zwiększenie zawartości białka w kiszonce z traw z poziomu 16% do około 20% wiąże się z koniecznością zastosowania roślin motylkowych takich  jak  lucerna  czy  koniczyna  w  użytkach  zielonych.  Kolejnym ważnym aspektem przy uzyskaniu kiszonki o jak największej zawartości białka, jest termin koszenia. Aby uzyskać jak największy poziom białka w stosunku do uzyskanej zielonej masy  z  hektara  nie  należy  zwlekać zbyt długo z terminem koszenia  i wyznaczyć go przed fazą kwitnienia. Kiszonka z 1 pokosu w większości  gospodarstw,  jest paszą skarmianą przez  ponad  pół  roku,  co  powinno  zmotywować  hodowców,  do uzyskania kiszonki o jak najwyższych parametrach.

Aby  móc  uzyskać   jak  najwyższe  plonowanie,  oraz  nie  ponosić wysokich   kosztów   związanymi   z   utrzymaniem   użytku  zielonego należy dobrać odpowiednią mieszankę traw dostosowaną do warunków glebowych oraz przewidywanego   czasu w jakim  utrzymywana będzie  użytek   zielony.

W   naszej   ofercie   znajdują   się   mieszanki   traw dostosowane do każdego kompleksu glebowego, jak  również  gatunki  traw oraz wielu innych roślin motylkowych pod marką mleczna kraina .

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Sezon na kury…

Sezon na przydomowy drób w pełni, czy wiesz jak zbilansować dawkę dla Twoich kur?

Odpowiednia pasza daje nam wysoki poziom nieśności a jaja o optymalnych rozmiarach. Głównymi składnikami żywienia kur są wysokiej jakości zboża,  śruta sojowa oraz wapń czyli kreda pastewna, jak zawsze te produkty znajdziecie Państwo w naszej ofercie.

Zboża są podstawą w żywieniu drobiu. Jest to pasza treściwa dobrze przyswajana przez drób. Ze względu na  dużą zawartość  węglowodanów zboża zaliczane są do pasz  energetycznych. Zawierają one stosunkowo niewielkie ilości białka, dlatego też jednocześnie ze zbożami stosuje się śrutę sojową lub śrutę sojową BEZ GMO.

Należy także zwrócić uwagę na właściwości poszczególnych zbóż. Większość zbóż zawiera niewielką ilość tłuszczu – wyjątkiem jest tu kukurydza, która charakteryzuje się dobrą wartością odżywczą. Dodatkowo jej odpowiednio dobrana ilość pozwala osiągnąć intensywny kolor żółtka. Kreda pastewna jest jednym z podstawowych czynników wpływających na grubość i twardość skorupki.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Tuczniki, jak je odpowiednio karmić?

Wiek oraz masa ciała tuczników stanowią warunek decydujący o ich zapotrzebowaniu na pokarm. Zapotrzebowanie pokarmowe tuczników zmienia się dość szybko w fazie wzrostu.

Średni czas tuczu trwa średnio  100 dni dlatego konieczny jest ciągły monitoring efektów żywienia i eliminacja możliwych błędów w jego trakcie.  Okres tuczu jest zbyt krótki by pozwolić sobie na pomyłki.

Odpowiednie dopasowanie parametrów żywienia do grupy tuczników stanowi podstawę sukcesu w ich tuczu. Często nawet przy zachowaniu niemal identycznych warunków żywienia i utrzymania uzyskuje się różne wyniki produkcyjne. Może to wynikać między innymi ze struktury płci grupy. W większości ras i mieszańców loszki mogą spożywać do nawet 12% mniej paszy, przy czym ją wykorzystywać o niemal 4% lepiej. W takim przypadku pasza powinna zawierać wyższą koncentrację składników zwłaszcza takich jak białko, w tym aminokwasy limitujące.

Jednym z podstawowych błędów w żywieniu tuczników jest opieranie się na przestarzałych zasadach żywieniowych. Aktualnie dostępny materiał zwierzęcy przeznaczony do chowu i produkcji towarowej tuczników znacznie się zmienił pod względem wykorzystania paszy oraz wrażliwości na jej zmiany. Zmiany w poziomie białka wiążą się ze zmianami składu aminokwasowego, stosunku energii do białka, oraz stosunku wszystkich pozostałych składników do białka.  Zatem błędem jest stosowanie tej samej diety przez cały okres tuczu.  Przejawia to się niedoborem składników  w pierwszej fazie rozwoju, oraz nadmiarem składników w fazie drugiej.

Przyjęto, że częste zmiany w dawkowaniu pokarmu pomagają producentom na precyzyjne kontrolowanie stanu tuczników, przy czym następuje widoczna poprawa ogólnej wydajności produkcji przy redukcji ponoszonych kosztów. Należy jednak pamiętać podczas zmian dawkowania o kilku podstawowych zasadach takich jak to, że zbyt duża ilość włókna surowego wpływa na spadek przyrostów masy ciała. W przypadku witamin mogą być one produkowane przez organizm świń w ilości wystarczającej do zaspokojenia ich potrzeb. należy wzbogacać dawkę pokarmową, w celu uzyskania optymalnych parametrów wzrostu. Obniżony wzrost może wynikać z upośledzonego działania enzymów rozkładających białko, które można dostarczyć w formie syntetycznej do pasz. W ostatnich fazach tuczu można zmniejszyć poziom białka, witamin i minerałów.

Śruta sojowa jest jednym z najpopularniejszych źródeł białka w paszach dla świń. W porównaniu do innych śrut zawiera najwyższą ilość protein oraz duży udział aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna, metionina, treonina czy tryptofan.  Zachęcamy przy tym do zapoznania się z naszymi komponentami paszowymi z linii Top Protein.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Jak mieć duuuuuużo mleka?

Jakie są według Was główne czynniki wpływające na wydajność mleczną? Te pytanie pada bardzo często, dziś postaramy się na nie odpowiedzieć.
O to trzy główne punkty, które w głównej mierze wpływają na produkcję mleka:
– żywienie
– dostępność paszy
– dobrostan krów

Żywienie – czyli odpowiednio zbilansowana dawka żywieniowa ustalona pod każdą grupę zwierząt zapewniającą wystarczającą ilość energii, białka i składników mineralno-witaminowych. W naszej bogatej ofercie znajdziecie Państwo szereg produktów, którymi możecie uzupełniać braki powyższych parametrów jednym z nich jest Corn Energy kiszone gniecione ziarno kukurydzy, które w znaczny sposób podwyższy zawartość energię w paszy.

Dostępność paszy – stół paszowy nigdy nie powinien być pusty, krowa powinna dziennie zjeść około 40-50kg paszy i wypić około 80-100 l wody (w okresie letnim nawet 150l), do wyprodukowania 1l mleka krowa potrzebujemy około 5l wody dlatego tak ważny jest stały dostęp do wody.

Dobrostan – określa jakość życia zwierząt, samo pojęcie jest trudne do zdefiniowania i składa się w wielu czynników. O to kilka z nich:

Temperatura – tolerancja bydła na niską temperaturę jest bardzo duża, pod warunkiem, że zwierzęta nie są narażone na przeciągi, wysokie temperaturach obniżają pobieranie paszy co powoduje spadek wydajności nawet o 20%.

Wilgotność – wilgotność powietrza powinna wynosić 60%-80%. Istotne znaczenie ma także stężenie gazów. Do osiągnięcia właściwego poziomu stężenia gazów i zapylenia konieczna jest prawidłowo działająca wentylacja nawiewna i wywiewna

Oświetlenie – Oświetlenie w oborze może być naturalne (dzienne) lub sztuczne. Przy oświetleniu dziennym stosunek powierzchni okien do podłogi (dla krów) powinien wynosić 1:18. Oświetlenie sztuczne powinno odpowiadać oświetleniu naturalnemu w godzinach od 9.00 do 17.00.

Odpowiednie podłoża i legowiska – krowy 50-55% czasu leżą dlatego preferują miękkie w miejsca legowiskowe a podłoże powinno odzwierciedlać naturalne środowisko.

Obsługa zwierząt – bardzo ważne jest zachowanie spokoju w pomieszczeniach oraz przestrzeganie ustalonego porządku dnia, równomierne czasowo przerwy w zadawaniu paszy. Zakłócenia rytmiczności obsługi zwierząt, hałas i niepokój wpływają niekorzystnie na zwierzęta.