Kategorie
artykuł wiedza

ŻYWIENIE I CHÓW CIELĄT

Właściwy wychów młodzieży, pozwala hodowcy na uniknięcie strat zarówno w postaci niedostatecznego wzrostu i rozwoju zwierząt w pierwszych okresach życia, chorób, które mogą mieć swój wpływ przy późniejszym użytkowaniu zwierząt oraz niestety padnięć. To właśnie cielęta decydują w dużej mierze o opłacalności produkcji, a w drastycznych przypadkach również o tym, czy nadal mamy do czynienia z hodowlą i możemy brakować słabsze zwierzęta, czy jest to miernej jakości produkcja i musimy dokupić część zwierząt, aby wykorzystać dostępne stanowiska w oborze. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na odpowiednią kondycję cieląt, obok wpływu środowiska obory, jest prawidłowe ich żywienie w poszczególnych okresach rozwoju.

Odpowiedni dobór pasz oraz odpowiednie ich podanie gwarantuje prawidłowy i harmonijny wzrost zwierzęcia. Przyjrzymy się poszczególnym paszom stosowanym w żywieniu tej grupy wiekowej, oraz sposoby ich prawidłowego podawania.

Zarówno przy stosowaniu mleka jak i preparatów mlekozastępczych ważna jest temperatura podawania, która powinna wynosić 35˚C na początku a następnie można ją stopniowo obniżać aż do 30˚C. Pokarm powinien być podawany w stanie nie nadkwaśniałym, z zachowaniem zasad higieny. Początkowo dzienna ilość pójła powinna wynosić ok 6 l i w miarę wzrostu pobierania pasz treściwych spadać do całkowitego wycofania po około 2-3 miesiącach. Zależnie od uznania hodowcy, opartego na ocenie stopnia rozwoju cieląt.

Wraz z podawaniem preparatów mlekozastęczych  zaleca podawanie  :

Mussli,  CJ lub innych fajnych dodatków  przyśpieszających prawidłowy wzrost i rozwój  cieląt.

Kategorie
artykuł wiedza

Pierwszy wypas w nowym sezonie

Pastwiska dostarczają świeżej paszy przez około 180 dni w ciągu roku. Łąki natomiast przez cały rok, dlatego właśnie sianokiszonki i siano wygrywają często z zielonką pastwiskową. Pastwisko zapewnia zwierzętom ruch na świeżym powietrzu, słońce i swobodę zachowania. Ponadto jest źródłem świeżej paszy przez ponad 6 miesięcy. Sezon pastwiskowy można rozpocząć, kiedy ruń ma co najmniej 15-20 cm wysokości. Najczęściej wypas rozpoczynamy w maju, a kończymy w październiku.

Bardzo ważnym zabiegiem, który należy przeprowadzić najpóźniej na tydzień przed rozpoczęciem wypasu jest odrobaczanie bydła. Bydło nieodrobaczane wychodząc na pastwisko rozsiewa pasożyty po każdej kwaterze, zarażając zdrowe zwierzęta. Zielonka pastwiskowa w początkowym okresie wegetacji jest uboga w magnez. Dlatego warto rozpocząć podawanie tlenku magnezu w ilości 50 g na sztukę na dwa, trzy tygodnie przed rozpoczęciem wypasu i przez pierwsze tygodnie wypasu np. w mieszance paszy treściwej. Podawanie tlenku magnezu zabezpieczy krowy przed tężyczką pastwiskową, na którą krowy są szczególnie narażone w pierwszych dniach wypasu.

Kategorie
wiedza

Wahania temperatur i co jest z nimi związane?

Przedstawiane prognozy pogody na kolejne dni ukazują zmienną temperaturę,  która ma  spaść, nawet do 10 stopni poniżej zera. Takie prognozy budzą obawy, odnośnie przetrwania roślin przez  okresowy  stres  związany  z  przygruntowymi  przymrozkami. Niepokój  można  odczuć  również  w  sektorze  hodowców  zwierząt,  w obawie  przed  niskimi plonami, które mogą obniżyć dostępności pasz, a w  szczegól- ności śrut poekstrakcyjnych. Niestabilne i częste zmiany cen na  rynku  produktów  białkowych,  powodują   większe napięcie u hodowców. Przyczynia się to do konieczności dokonywania korekt w dawkach  pokarmowych, w celu obniżenia kosztów produkcji.

Ostatnie   miesiące  pokazują  ogromny  problem  z  dostępnością niezbędnych produktów, dostarczającymi białko do dawki pokarmowej w żywieniu naszych  zwierząt. Właśnie z tego powodu staramy się dbać o  dostępność  wszelkich  produktów   oraz   ciągle   urozmaicać  jedną
z naszych najpopularniejszych linii TOP PROTEIN.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Kwasica żwacza u bydła, jak zapobiegać i leczyć?

Czym jest kwasica żwacza?

Kwasica żwacza jest jedną z najbardziej popularnych chorób metabolicznych bydła, powodowana przez wprowadzenie do dawki nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów. Szczególnie narażone na tę chorobę są krowy w okresie okołoporodowym

Objawy

Pierwsze objawy kwasicy jakie mogą się występować w krów mlecznych to utrata apetytu i zaburzenie trawienia, kolejnym etapem spadek zawartości tłuszczu i białka w mleku. W kolejnej fazie wzdęcia, drżenie mięśni, dłuższe leżenie krów w legowiskach oraz podwyższona temperatura to główne objawy, które mogą wskazywać na początki choroby.

Przebieg choroby

Wyróżniamy dwa rodzaje kwasicy: ostrą oraz przewlekłą.

W ostrej objawy nasilają się bardzo szybko i często hodowca nie jest w stanie jej szybko zdiagnozować i interweniować co może spowodować nawet zgon zwierzęcia. Forma przewlekła kwasicy pojawia się głównie u sztuk niedoleczonych, powoduje spadek produkcyjności mlecznej oraz większą wrażliwość na inne choroby metaboliczne takie jak ketoza itp.

Leczenie i  zapobieganie

Leczenie polega na stabilizacji poziomu pH i odbudowie flory bakteryjnej w żwaczu. Niestety nie jest to proste i z reguły musimy korzystać z pomocy lekarza weterynarii.

Jak zapobiegać kwasicy? Odpowiednio zbilansowana dawka to podstawa ale nie możemy zapomnieć o środkach buforujących, które możecie Państwo znaleźć w naszej linii TOP MINERAL takie jak kwaśny węglan sodu, tlenek magnezy czy fosforan jednowapniowy, które zadbają o dobrą kondycję naszych zwierząt.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

DRÓB I PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE

Wszyscy wiemy że prawidłowe żywienie naszego drobiu domowego ma duże znaczenie w smaku jaj i mięsa.
Pasza roślinna  na którą składają się zboża i śruty to podstawowy element  karmy dla drobiu.
W celu dostarczenia cennych składników odżywczych należy zadbać o stosowanie roślin z jak najmniejszą ilością włókna. Dlatego dietę ptaków opiera się na pszenicy a dopiero później na kukurydzy i pszenżycie.
Musimy pamiętać o tym że drób powinien być karmiony o stałych porach i stałej temperaturze otoczenia z dostępem do świeżej wody.

Składniki mineralne odgrywają bardzo ważną rolę w procesie wzrostu, przemianach metabolicznych, jak również utrzymaniu homeostazy organizmu. Zapotrzebowanie na te substancje zależne jest od fazy wzrostu oraz kierunku produkcyjnego. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń i fosfor obserwowane jest w okresie intensywnego rozwoju układu kostnego u młodych ptaków. Należy również brać pod uwagę wprowadzenie do mieszanek większej ilości wapnia w przypadku samic w okresie nieśności. To ten pierwiastek decyduje o prawidłowym wykształceniu skorupki jaja.

Zawartość białka w ziarnie różnych gatunków zbóż jest zbyt niska, aby pokryć zapotrzebowanie wysokoprodukcyjnych krzyżówek drobiu na ten składnik pokarmowy. Mieszanki paszowe muszą być zatem bilansowane poprzez stosowanie znacznych ilości materiałów wysokobiałkowych. Wśród nich najważniejszą rolę odgrywa importowana poekstrakcyjna śruta sojowa, pochodząca z nasion soi zmodyfikowanej genetycznie (GM). Śruta sojowa jest paszą wysokobiałkową, zawierającą 44–48% białka ogólnego, charakteryzującego się dużą wartością biologiczną, odżywczą i strawnością aminokwasów. Ilość związków anty żywieniowych w śrucie sojowej jest niewielka, dlatego materiał ten może być stosowany w mieszankach dla drobiu praktycznie bez ograniczeń.

Całą bazę zbóż i śrut potrzebnych do prawidłowego chowu drobiu mięsnego jak i kur niosek można znaleźć  w linii TOP ENERGY.
Wtedy mamy pewność że jaja i mięso będzie najwyższej jakości.

Dbajmy o nasze produkty domowe.

Autor
DAMIAN JADCZAK

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Mleko pełne czy preparat mlekozastępczy?

Bezwględnie pierwszym i najważniejszym pokarmem dla cieląt jest siara, która stanowi bogactwo wszystkich potrzebnych młodemu organizmowi substancji do zaspokojenia potrzeb pokarmowych oraz rozwoju układu odpornościowego. W przypadku pierwiastek lub krów chorych siara może być zbyt słaba, dlatego do odpojenia cieląt można wykorzystać dobrej jakości siarę zamrożoną. Około 5-7 dnia życia cielęcia kończy się okres odpoju siarą i wtedy hodowca musi zdecydować o stosowaniu mleka pełnego lub preparatu mleko zastępczego.

Mleko krowie to naturalny pokarm dla cieląt. Najważniejszą jego zaletą jest zasobność w łatwostrawne składniki pokarmowe i substancje biologiczne czynne. Obecnie coraz większą popularnością cieszą się preparaty mleko zastępcze, które gwarantują stabilny i optymalny skład pod względem pokrywania potrzeb potrzeb pokarmowych cieląt oraz powtarzalność dawki pokarmowej w różnych porach roku. Dodatkowo odpój prowadzony na preparacie mleko zastępczym jest tańszy niż na mleku oraz bardziej bezpieczny pod względem obecności patogenów.

Dlatego wybierając preparat mleko zastępczy należy zwrócić szczególną uawagę na:

– zawartość dodatków funkcjonalnych, takich jak prebiotyki, probiotyki, aminokwasy egzogenne, immunoglobuliny,

– zawartość mleka pełnego,

– obecności laktozy,

– zawartość białka powinna być na poziomie min.21% a tłuszczu 16%

– zawartość włókna powinna być jak najniższa,

– dobre rozpuszczanie się w wodzie,

– obecności substancji zakwaszających.

Zatem w długoterminowym rozrachunku większe nakłady w okresie pojenia cieląt mogą zaowocować lepszym rozwojem stada.

Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Czym skorupka za młodu nasiąknie…

Osiągana wysoka wydajność życiowa przez nasze zwierzęta składa się z wielu czynników, a jednym z nich jest odpowiednie żywienie w zależności od stadium rozwojowego. Dziś chcemy przybliżyć po krótce najważniejsze aspekty w żywieniu małych przeżuwaczy, a mianowicie cieląt.

Odpowiednie żywienie cieląt znacznie wpływa na rozwój układu pokarmowego.  Pierwszym pokarmem jaki należy podać w pierwszych godzinach życia, jest dobrej jakości siara. Ważnym jest, aby ciele pobierało siarę z wymienia lub z wiaderka ze smoczkiem (wpływa to na prawidłowe utworzenie rynienki przełykowej, oraz zwiększa wydzielanie śliny co korzystnie wpływa na trawienie), a żywienie siarą trwa około 4 – 7 dni. Kolejnym etapem jest stopniowe wprowadzanie pasz stałych między innymi wszelkich rodzajów starterów oraz „mussli”.  W naszej ofercie znajdziecie państwo niezawodny oraz coraz popularniejszy produkt firmy Soymax a mianowicie „Mussli-nki”. Największą zaletą tego produktu jest zastosowanie mikronizacji, która wpływa na rozbicie długich łańcuchów skrobi i białka, co zmniejsza poziom substancji antyżywieniowych. Ogranicza to problem biegunek oraz zwiększa dzienne przyrosty.

Kategorie
wiedza

Krowy mleczne w okresie zimowym

Aby uzyskać wysoką produkcję mleka prawidłowe żywienie krów musi być oparte na dobrych jakościowo paszach i zbilansowanej dawce pokarmowej.                                                                                   Nasze komponenty paszowe:

-LINIA CORN ENERGY

-LINIA TOP ENERGY

-LINIA TOP PROTEIN -są odpowiednio zbilansowanymi produktami do żywienia bydła mlecznego.

Podnosi wydajność , produkcję mleka jak również i  stan zdrowia. Dla krowy ,która powinna jeść co najmniej 8 godzin i tyle samo przeżuwać jest bardzo ważnym aby dostarczyć jej energii i budulca , którym jest białko. W tym okresie jest najwięcej wycieleń ,dlatego  żywienie jest bardzo ważnym elementem na który kładziemy nacisk. W żywieniu  wykorzystujemy pasze objętościowe czyli siano ,kiszonki i sianokiszonki.  Kiszonka z kukurydzy jest głównym źródłem  energii w żywieniu krów mlecznych ,dlatego nie zapominajmy że pasze w fazie laktacji jak i jej szczycie powinny znajdować się w diecie naszych krów .Najlepszym rozwiązaniem jest skarmianie jest skarmianie dużej ilości kiszonki z kukurydzy co powoduje nieotłuszczaniu zwierząt .

 

 

Kategorie
artykuł wiedza

Śrutowane czy gniecione

Przygotowywanie paszy z ziarna zbóż przy użyciu gniotownika jest efektywniejsze, pod kątem energochłonnym i przyswajalności karmy przez zwierzęta, w porównaniu z tradycyjnym śrutowaniem.
W przypadku bydła zbytnie rozdrobnienie ziaren zwiększa w karmie zawartość części pylistych i mąki, które niekorzystnie oddziałują na układ pH żwacza, gdyż wpływają na proces trawienia celulozy i zmianę aktywności bakterii. Gniecione ziarno u bydła mlecznego wzmaga proces trawienia oraz zwiększa zawartość tłuszczu w mleku. Należy jednak pamiętać, że tak przygotowana pasza powinna być w krótkim czasie skarmiona. Utleniające się tłuszcze i witaminy będą obniżały jej wartość odżywczą. Dlatego też nie warto jej magazynować na zapas.

Warto zatem pamiętać o naszej linii  komponentów paszowych
Top Energy, które są dostępne w sprzedaży w naszych punktach:

– gniecione ziarno jęczmienia

– gniecione  ziarno pszenżyta

– gniecione ziarno pszenicy

Kategorie
wiedza

Choroby i chów bydła opasowego

Wydaje się nam że chów bydła opasowego jest łatwy i mało przywiązujemy  uwagę na choroby  i schorzenia związane ze stadem.

Najczęściej  dzieje się coś w naszym stadzie  z powodu braku profilaktyki lub braku  higieny obiektów inwentarskich.

Największą uwagę powinniśmy poświęcać cielętom , gdyż one są najbardziej podatne na różne choroby ze względu  na niedostatecznie rozwinięty  system odpornościowy. Ich  start jest najważniejszy w chowie bydła opasowego.

Rolnik musi  pamiętać  aby cielęta kupować świadomie lub  tylko  z własnego gospodarstwa(aby powiększać stado tylko o zdrowy materiał).

CHOROBY NA KTÓRE TRZEBA BARDZO UWAŻAĆ:

-choroba guzowatej skóry

– BSE

-zakaźne zapalenie nosa i tchawicy

-bruceloza

Do  zminimalizowania  prawdopodobieństwa zachorowania cieląt  zaleca się szczepienie  odpornościowe w pierwszych trzech dniach życia.

Liczba rolników stawiających  na chów bydła  w Polsce cały czas rośnie wiec zatem możemy powiedzieć że to całkiem opłacalna  gałąź rolnictwa.

Ważne aby pamiętać  o energii i białku potrzebnego do tuczenia opasów . W pełni dostarczyć tego może linia produktów

TOP ENERGY I CORN ENERGY:

-białko

-energia

-dobra kondycja

– witaminy

Naturalnie i Zdrowo .

Dbajmy o swoje zwierzątka.

 

Autor: DJ