Witaminy są istotnymi do życia związkami organicznymi o różnej budowie chemicznej, spełniającymi w żywym organizmie zwierzęcym bardzo ważne funkcje biologiczne. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu metabolizmu i wymagane ze względu na zdrowie i funkcje fizjologiczne, takie jak:
-wzrost
-rozwój
-potrzeby bytowe
-reprodukcja
Niedobory witamin są przyczyną specyficznych objawów lub chorób wynikających z nieprawidłowego wchłaniania lub niewystarczającej podaży. Producentami witamin w przyrodzie są rośliny i mikroorganizmy (z nielicznymi wyjątkami). Zwierzęta nie mają zdolności syntetyzowania tych związków i dlatego powinny je otrzymywać z pokarmem. Prekursorami, z których w organizmach zwierząt tworzą się właściwe witaminy są prowitaminy. Typowymi przedstawicielami prowitamin są np.: ß-karoteny, przekształcone
w witaminę A, a także ergosterol i 7- dehydrocholesterol,
z których powstają witaminy D2 i D3.
Coraz częściej proponuje się, aby zapotrzebowanie krów mlecznych na witaminy pokrywane było w dodatkach witaminowych.