Kategorie
wiedza

Dipping i zaślepienie strzyków w chowie krów mlecznych

Dipping : Jest  to  oczyszczanie  i  dezynfekcja  strzyków  krowy codziennie po całym udoju. Jest to zabieg który chroni gruczoły mlekowe  przed  bakteriami,  zakażeniami  i  drobnoustrojami.

Predipping : jest to dezynfekcja i czyszczenie strzyków przed udojem.

Ważnym elementem codziennego udoju jest predipping, ponieważ im więcej bakterii usuniemy tym mniejsza ich ilość przedostanie się do wymienia. Jeżeli będzie ich tam mniej wtedy układ odpornościowy  krowy  szybciej sobie z nimi  poradzi.

Ważnym elementem jest dippinng czyli umożliwienie dezynfekcji i zasklepianie ujścia strzyka, którego zwieracz jeszcze przez kilkanaście/ kilkadziesiąt minut po doju pozostaje otwarty, stanowiąc prostą drogę wnikania drobnoustrojów chorobotwórczych. Tu podobnie jak w predippingu istotna jest jakość wykonywania tego zabiegu.

Nie należy zapominać o ułożeniu prawidłowej dawki żywieniowej, która ma bardzo duży wpływ na układ odpornościowy i kondycję krów mlecznych.

Zachęcamy do wprowadzania i kupna produktów z linii:

TOP PROTEIN

CORN ENERGY

TOP MINERAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *