Dipping : Jest to oczyszczanie i dezynfekcja strzyków krowy codziennie po całym udoju. Jest to zabieg który chroni gruczoły mlekowe przed bakteriami, zakażeniami i drobnoustrojami.
Predipping : jest to dezynfekcja i czyszczenie strzyków przed udojem.
Ważnym elementem codziennego udoju jest predipping, ponieważ im więcej bakterii usuniemy tym mniejsza ich ilość przedostanie się do wymienia. Jeżeli będzie ich tam mniej wtedy układ odpornościowy krowy szybciej sobie z nimi poradzi.
Ważnym elementem jest dippinng czyli umożliwienie dezynfekcji i zasklepianie ujścia strzyka, którego zwieracz jeszcze przez kilkanaście/ kilkadziesiąt minut po doju pozostaje otwarty, stanowiąc prostą drogę wnikania drobnoustrojów chorobotwórczych. Tu podobnie jak w predippingu istotna jest jakość wykonywania tego zabiegu.
Nie należy zapominać o ułożeniu prawidłowej dawki żywieniowej, która ma bardzo duży wpływ na układ odpornościowy i kondycję krów mlecznych.
Zachęcamy do wprowadzania i kupna produktów z linii:
TOP PROTEIN
CORN ENERGY
TOP MINERAL