Kategorie
artykuł wiedza

Śrutowane czy gniecione

Przygotowywanie paszy z ziarna zbóż przy użyciu gniotownika jest efektywniejsze, pod kątem energochłonnym i przyswajalności karmy przez zwierzęta, w porównaniu z tradycyjnym śrutowaniem.
W przypadku bydła zbytnie rozdrobnienie ziaren zwiększa w karmie zawartość części pylistych i mąki, które niekorzystnie oddziałują na układ pH żwacza, gdyż wpływają na proces trawienia celulozy i zmianę aktywności bakterii. Gniecione ziarno u bydła mlecznego wzmaga proces trawienia oraz zwiększa zawartość tłuszczu w mleku. Należy jednak pamiętać, że tak przygotowana pasza powinna być w krótkim czasie skarmiona. Utleniające się tłuszcze i witaminy będą obniżały jej wartość odżywczą. Dlatego też nie warto jej magazynować na zapas.

Warto zatem pamiętać o naszej linii  komponentów paszowych
Top Energy, które są dostępne w sprzedaży w naszych punktach:

– gniecione ziarno jęczmienia

– gniecione  ziarno pszenżyta

– gniecione ziarno pszenicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *