Kategorie
poradnik wiedza

Śruta sojowa w żywieniu zwierząt

Białko jest najdroższym komponentem  dawki, dlatego też ważne jest z jakiego źródła pochodzi. Poekstrakcyjna śruta sojowa króluje wśród pasz białkowych dla bydła oraz innych zwierząt hodowlanych. Poekstrakcyjna śruta sojowa to produkt uzyskiwany po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej wysokiej jakości obłuszczonych ziaren soi.

Odznacza się ona najlepszą smakowitością i najwyższą strawnością jelitową białka, dlatego też powinna być stosowana w pierwszej fazie laktacji. Białko sojowe, które niemalże w połowie nie ulega rozkładowi w żwaczu, trafia do jelita cienkiego.Jest to najczęściej stosowane źródło białka, lizyny i tryptofanu .Ważną zaletą poekstrakcyjnej śruty sojowej jest wysoka zawartość białka by-pass, czyli peptydów nieulegających rozkładowi w żwaczu. Cechuje ją niska zawartość włókna surowego i składników antyżywieniowych.

Wartość pokarmowa:

Białko 46 %

Przeznaczenie:

– Krowy mleczne w okresie laktacji

– Bydło opasowe

– Trzoda chlewna

– Drób

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *