Mikotoksyny w żywieniu bydła mlecznego
Dziś chcielibyśmy zwrócić Państwa uwagę na coraz powszechniejszy problem w żywieniu krów mlecznych, jakim są toksyny grzybicze. Mycotoksyny to wtórne metabolity patogennych pleśni, wyjątkowo odporne na działanie chemicznie i wysokiej temperatury.
Dziś powszechnie wiadomo o szkodliwości mycotoksyn dla przeżuwaczy. Często jednak ich mało specyficzne oraz wydłużone w czasie objawy są bagatelizowane.
Wpływ mycotoksyn na organizm krowy może mieć następujące skutki:
- Pogorszenie apetytu oraz spadek produkcji mleka
- Występowanie krwawych biegunek i stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym
- Zmiany zwyrodnieniowe naczyń krwionośnych w kończynach prowadzące do ochwatu
- Uszkodzenie tkanek organizmu, w szczególności komórek układu odpornościowego i nabłonków
- Zaburzenia w funkcjonowaniu nerek i wątroby
- Zaburzenia neurologiczne
- Dysfunkcje układu rozrodczego
Do zminimalizowania negatywnego wpływu mycotoksyn prowadzi przede wszystkim profilaktyka. Już podczas doboru materiału siewnego można ograniczyć możliwość skażenia mycotoksynami wybierając takie nasiona, które mają większą odporność na działanie grzybów. Kolejna rzecz to zmiana płodozmianu. Równie ważny jest zbiór materiału. Podstawą sukcesu jest dobrej jakości pasza.
Podsumowując …mycotoksyny to poważny problem w stadach bydła mlecznego. Stosując w żywieniu bydła pasze wolne od mycotoksyn oraz preparaty neutralizujące ich działanie dbamy nie tylko o zdrowie krów, ale i Nas wszystkich.
Nasze produkty z linii corn energy są wyprodukowane z najszlachetniejszych komponentów paszowych i pozbawione są szkodliwych mycotosyn.
Więc do dzieła – zapraszamy do Naszych Punktów Sprzedaży.