Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w uprawie biorąc pod uwagę naszą strefę klimatyczną.
Można wyróżnić dwa zasadnicze kierunki uprawy na:
Ziarno – suszenie,
Kiszonka.
w czasie żniw , zawartość wody w ziarnie wacha się od 28-35%. W związku z tym, iż czas koszenia przypada na jesień , nie sprzyja to oddawaniu wody przez ziarno. Dlatego też , aby roślina szybko weszła w stan dojrzałości , proponujemy materiał siewny z krótkim FAO odmian ziarnowych.
Suszone ziarno kukurydzy stanowi cenny komponent mieszanek paszowych (80%) dla wszystkich gatunków zwierząt, które wymagają wyższej koncentracji energii w paszy. Tłuszcz kukurydziany bogaty jest w witaminę E i barwniki gdzie przy hodowli drobiu nadaje zabarwienie żółtku jaja kurzego.
Ziarno kukurydzy w swoim składzie zawiera ok 65% skrobi , która jest mniej podatna na rozkład w żwaczu w porównaniu do skrobi innych zbóż.
Wartość pokarmowa
ENERGIA 7,7 – 7,8MJ
BIAŁKO – 9%
WILGOTNOŚĆ – 14%
Najbardziej popularną metodą przechowywania kukurydzy jest kiszonka. Zawartość włókna strawnego sprawia, ze kiszonka z całych roślin spełnia wymagania zwierząt wysokoprodukcyjnych. W żywieniu krów wysokomlecznych powinna stanowić ok 35% suchej masy dawki pokarmowej. Natomiast w żywieniu krów zasuszonych znacznie musimy ograniczyć dawkowanie..
Wartość pokarmowa
ENERGIA 7,8-8,3 MJ
BIAŁKO – 11,00-12,00%
WILGOTNOŚĆ – 30%
Autor: MJ