Kategorie
wiedza

A gdyby wzmocnić produkt energetyczny w białko?

W związku ze stale  zwiększającym się poziomem produkcji dziennej u krów mlecznych, a co za tym idzie zwiększającymi się wymaganiami żywieniowymi, postanowiliśmy stworzyć innowacyjny produkt, który zaspokoi zarówno braki energetyczne jak i białkowe. W wielu dokonanych analizach wykazano iż, kiszone gniecione ziarno kukurydzy znakomicie uzupełnia deficyt energetyczny w początkowym okresie laktacji w dziennej dawce pokarmowej. Duże wymagania odnośnie składu białka , które jest dłużej rozkładane w przedżołądkach oraz wahania cen na rynku produktów białkowych, a zwłaszcza białka by-pass skłoniło naszych doradców żywieniowych do stworzenia nowego produktu. Nasi eksperci postanowili wzmocnić jeden z naszych najlepszych produktów o poekstrakcyjną śrutę rzepakową (w ilości około 30 %), dodanym przed procesem zakiszania, aby wydłużyć okres stosowania „Corn protein” do późniejszego dnia laktacji ,niż tak jak w przypadku samego kiszonego gniecionego ziarna kukurydzy.

„Corn protein” dzięki połączeniu skrobi z ziarna kukurydzy oraz białka z poekstrakcyjnej śruty rzepakowej poddanej procesowi zakiszania, wydłuża czas rozkładu w układzie pokarmowym przeżuwaczy, co pozwoli zmniejszyć koszty dawki dziennej oraz pomoże uzyskać wyższe wyniki produkcyjne. Po przeprowadzonych wstępnych badaniach i analizach w gospodarstwach o różnych wydajnościach zaobserwowaliśmy również poprawę wyników rozrodczych, które wpłynęły na obniżenie parametru dnia laktacji w raportach wynikowych z PFHiPM oraz zwiększeniu wskaźnika zacieleń.

Zachęcamy do śledzenia wyników z kolejnych doświadczeń naszych produktów.

Autor: Jacek Jastrzębski

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *