Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Mocznik a parametry mleka.

Parametrem na podstawie którego można wnioskować o prawidłowo-ści żywienia pod względem białkowo – energetycznym jest mocznik.  Właściwy jego poziom powinien kształtować się na poziomie
200–250 mg/litr mleka.  Jego zawartość w mleku przekraczająca
300 mg/l stanowi informację o nadmiernej zawartości białka względem dostarczonej energii. Zbyt wysoka zawartość białka w paszy  prowadzi do zwiększonej koncentracji amoniaku w żwaczu oraz zmian jego pH. Przejawiać się to może u krów zaburzeniami w rozrodzie, występującymi chorobami metabolicznymi do których można zaliczyć miedzy innymi choroby racic jak również obniżoną produkcyjnością stada.  Mocznik jako parametr  mleka  informuje zatem kiedy podawane białko nie jest wykorzystywane  i wydalany jest nadmiar azotu ale również kiedy dawka pokarmowa charakteryzuje się niskim poziomem białka.

Poziom mocznika wzrastać może przy wysokiej zawartości w zadawa-nej dawce pokarmowej sianokiszonek z traw i roślin motylkowych. Aby zadbać o poprawność zbilansowania dawki pod względem  energetyczno – białkowym można podawać krowom komponenty paszowe takie jak: wysłodki buraczane oraz melasa buraczana należące do linii komponentowej „TOP ENERGY” ale również kiszone gniecione ziarno kukurydzy, suche gniecione ziarno kukurydzy z linii „CORN ENERGY”.

Z kolei niska zawartość w mleku mocznika kształtująca się na poziomie poniżej 150 mg/l informuje o deficycie w żwaczu łatwo dostępnego białka w stosunku do dostarczonej energii co przejawia się nie wykorzystaniem możliwości genetycznych krów.

Podsumowując stwierdzić można że stężenie mocznika obecnego w mleku  pozwala na skuteczne monitorowanie stada pod względem  właściwego wykorzystania białka w układzie pokarmowym krów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *