Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Bydło mięsne mrozów się nie boi

Utrzymanie bydła mięsnego nierozłącznie wiąże się z pastwiskiem.
O ile latem hodowcy nie mają żadnych wątpliwości, co do całodobowego utrzymania swoich stad pod gołym niebem, o tyle
w okresie zimowym wielu zastanawia się czy silne mrozy nie wpływają ujemnie na krowy, które w tym okresie są zwykle cielne oraz urodzone w tym czasie cielęta. Warunkiem koniecznym takiego utrzymania jest ochrona przed silnymi wiatrami np. trwała zapora z bel słomy, zadaszone i suche legowisko, posłane suchą słomą, stały dostęp do wody oraz paszy objętościowej. Opinię taką potwierdza wielu specjalistów opiekujących się mięsnymi stadami. Zgodnie podkreślają, że utrzymanie bydła na wolnym powietrzu to najlepsze co może dla nich być. Trzeba jednak pamiętać, że żywienie musi także w pełni pokrywać zimowe zapotrzebowanie zwierzęcia, tak by pomimo trudnych warunków atmosferycznych zwierzę mogło również przyrastać.

W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się nasze produkty z linii TOP Energy, Top Protein i Corn Energy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *