Pasze pozyskiwane z ziarna kukurydzy są coraz chętniej stosowane ze względu na wysoki i stabilny plon tej rośliny, wysoką smakowitość oraz dużą zawartość energii.
Producentom trzody chlewnej chcemy przypomnieć najważniejsze zasady skarmiania ziarnami kukurydzy. Surowiec ten jest wartościową paszą, którą można stosować praktycznie w przypadku każdej grupy produkcyjnej. Niemniej jednak możliwości jej wykorzystania nie są dla wszystkich grup takie same. Jest to wynikiem dość specyficznego składu chemicznego tej paszy.
Stosowanie kukurydzy w żywieniu świń, to nie tylko suszone ziarno kukurydzy. Dosuszanie takiego ziarna jest dość kosztowne. Rozwiązaniem pozwalającym na uzyskanie taniej paszy jest kiszone gniecione ziarno kukurydzy.
Kiszone ziarno kukurydzy nadaje się do stosowania w żywieniu wszystkich grup wiekowych świń. Pod kilkoma względami pasza ta ma przewagę nad suszonym ziarnem, w procesie zakiszania w paszy rozwija się duża populacja bakterii, które w układzie pokarmowym stanowią konkurencję dla patogennej mikroflory jelit. Dodatkowo kwasowy odczyn kiszonki obniża pH treści przewodu pokarmowego. Naturalna regulacja składu mikroflory przewodu pokarmowego w znaczący sposób ogranicza ryzyko występowania biegunek u prosiąt, a także syndromu MMA u loch. Ponadto kiszone ziarno kukurydzy cechuje się wysoką smakowitością, co ma szczególne znaczenie w przypadku loch karmiących.
Według praktyków kiszone ziarno kukurydzy może stanowić 30 % składu paszy dla prosiąt, 50 % paszy dla tuczników i loch karmiących oraz 20 % paszy dla loch niskoprośnych.