Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Witaminy

Witaminy są istotnymi do życia związkami organicznymi o różnej budowie chemicznej, spełniającymi w żywym organizmie zwierzęcym bardzo  ważne  funkcje  biologiczne.  Są niezbędne do prawidłowego przebiegu metabolizmu i wymagane  ze  względu na zdrowie i funkcje fizjologiczne, takie jak:

-wzrost
-rozwój
-potrzeby bytowe
-reprodukcja

Niedobory witamin są przyczyną specyficznych objawów lub chorób wynikających  z  nieprawidłowego  wchłaniania lub niewystarczającej podaży.  Producentami  witamin  w  przyrodzie  są  rośliny  i mikroorganizmy (z nielicznymi wyjątkami). Zwierzęta nie mają zdolności syntetyzowania  tych  związków  i  dlatego powinny je otrzymywać z pokarmem. Prekursorami, z których w organizmach zwierząt  tworzą się  właściwe  witaminy  są  prowitaminy.  Typowymi przedstawicielami  prowitamin  są  np.:  ß-karoteny,  przekształcone
w  witaminę  A,   a   także   ergosterol   i   7- dehydrocholesterol,
z których powstają  witaminy D2 i D3.

Coraz częściej proponuje się, aby zapotrzebowanie krów mlecznych na witaminy pokrywane było w dodatkach witaminowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *