W kiszonym ziarnie siła energii
Żywienie bydła mlecznego jest jednym z najbardziej wymagających procesów ze względu na wielokomorowy układ pokarmowy przeżuwaczy. Jak powszechnie wiadomo, należy utrzymywać odpowiedni bilans mocznika i białka w oparciu o otrzymywane raporty wynikowe. Przy stale zwiększającej się wydajności naszych zwierząt proces ten wymaga dokładnej analizy pasz skarmianych w gospodarstwie, oraz tych pochodzących z zakupu. Tabela umieszczona poniżej, przedstawia jakimi parametrami powinno charakteryzować się mleko oraz jakie zmiany zaprowadzić w dawcę, aby utrzymywać odpowiedni bilans energii i białka.
Wpływ zawartości białka i mocznika na równowagę białkowo-energetyczną w żywieniu |
|||
zawartość białka w mleku (%) | zawartość mocznika w mleku mg/l | ||
powyżej 150 | 150-300 | powyżej 300 | |
poniżej 3,2 | niedobór białka (1) i energii (2) | niedobór energii (2) | nadmiar białka (1) i niedobór energii (2) |
3,2 – 3,6 | niedobór białka (1)i nieznaczna nadwyżka energii (2) | zbilansowany poziom białka (1) i energii (2) | nadmiar białka (1) i nieznaczny niedobór energii (2) |
powyżej 3,6 | niedobór białka (1) i nadmiar energii (2) | niedobór energii (2) | nadmiar białka (1) i niedobór energii (2) |
W przypadku zwiększenia poziomu energii w dawce, doskonałym rozwiązaniem są wszystkie produkty z linii „Corn Energy”, które są coraz chętniej wybierane do komponowania dziennej dawki pokarmowej. Największym zainteresowaniem cieszy się Kiszone Gniecione Ziarno Kukurydzy, które dzięki swojej uniwersalności, idealnie komponuje się we wszelkich dawkach skarmianych przez nasze zwierzęta. W podziękowaniu za wasze zaufanie zachęcamy do skorzystania z naszej promocji, która jest skierowana do wszystkich klientów wybierających Kiszone Gniecione Ziarno Kukurydzy.