Przez ostatnie miesiące obserwujemy ciągle utrzymujący się trend wzrostów cen surowców białkowych, niezbędnych we wszystkich grupach zwierząt hodowlanych. Rekordowe ceny śrut rzepakowej i sojowej skłaniają do refleksji w jaki sposób można zwiększyć wartość białka w paszach objętościowych?
Zwiększenie zawartości białka w kiszonce z traw z poziomu 16% do około 20% wiąże się z koniecznością zastosowania roślin motylkowych takich jak lucerna czy koniczyna w użytkach zielonych. Kolejnym ważnym aspektem przy uzyskaniu kiszonki o jak największej zawartości białka, jest termin koszenia. Aby uzyskać jak największy poziom białka w stosunku do uzyskanej zielonej masy z hektara nie należy zwlekać zbyt długo z terminem koszenia i wyznaczyć go przed fazą kwitnienia. Kiszonka z 1 pokosu w większości gospodarstw, jest paszą skarmianą przez ponad pół roku, co powinno zmotywować hodowców, do uzyskania kiszonki o jak najwyższych parametrach.
Aby móc uzyskać jak najwyższe plonowanie, oraz nie ponosić wysokich kosztów związanymi z utrzymaniem użytku zielonego należy dobrać odpowiednią mieszankę traw dostosowaną do warunków glebowych oraz przewidywanego czasu w jakim utrzymywana będzie użytek zielony.
W naszej ofercie znajdują się mieszanki traw dostosowane do każdego kompleksu glebowego, jak również gatunki traw oraz wielu innych roślin motylkowych pod marką mleczna kraina .