Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Ceny surowców białkowych wciąż rosną…

 

Przez ostatnie miesiące obserwujemy ciągle utrzymujący się trend  wzrostów  cen  surowców  białkowych,  niezbędnych  we  wszystkich grupach   zwierząt  hodowlanych.  Rekordowe  ceny  śrut  rzepakowej  i sojowej skłaniają do refleksji w jaki sposób można zwiększyć wartość białka w paszach objętościowych?

Zwiększenie zawartości białka w kiszonce z traw z poziomu 16% do około 20% wiąże się z koniecznością zastosowania roślin motylkowych takich  jak  lucerna  czy  koniczyna  w  użytkach  zielonych.  Kolejnym ważnym aspektem przy uzyskaniu kiszonki o jak największej zawartości białka, jest termin koszenia. Aby uzyskać jak największy poziom białka w stosunku do uzyskanej zielonej masy  z  hektara  nie  należy  zwlekać zbyt długo z terminem koszenia  i wyznaczyć go przed fazą kwitnienia. Kiszonka z 1 pokosu w większości  gospodarstw,  jest paszą skarmianą przez  ponad  pół  roku,  co  powinno  zmotywować  hodowców,  do uzyskania kiszonki o jak najwyższych parametrach.

Aby  móc  uzyskać   jak  najwyższe  plonowanie,  oraz  nie  ponosić wysokich   kosztów   związanymi   z   utrzymaniem   użytku  zielonego należy dobrać odpowiednią mieszankę traw dostosowaną do warunków glebowych oraz przewidywanego   czasu w jakim  utrzymywana będzie  użytek   zielony.

W   naszej   ofercie   znajdują   się   mieszanki   traw dostosowane do każdego kompleksu glebowego, jak  również  gatunki  traw oraz wielu innych roślin motylkowych pod marką mleczna kraina .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *