Kategorie
artykuł wiedza

Pierwszy wypas w nowym sezonie

Pastwiska dostarczają świeżej paszy przez około 180 dni w ciągu roku. Łąki natomiast przez cały rok, dlatego właśnie sianokiszonki i siano wygrywają często z zielonką pastwiskową. Pastwisko zapewnia zwierzętom ruch na świeżym powietrzu, słońce i swobodę zachowania. Ponadto jest źródłem świeżej paszy przez ponad 6 miesięcy. Sezon pastwiskowy można rozpocząć, kiedy ruń ma co najmniej 15-20 cm wysokości. Najczęściej wypas rozpoczynamy w maju, a kończymy w październiku.

Bardzo ważnym zabiegiem, który należy przeprowadzić najpóźniej na tydzień przed rozpoczęciem wypasu jest odrobaczanie bydła. Bydło nieodrobaczane wychodząc na pastwisko rozsiewa pasożyty po każdej kwaterze, zarażając zdrowe zwierzęta. Zielonka pastwiskowa w początkowym okresie wegetacji jest uboga w magnez. Dlatego warto rozpocząć podawanie tlenku magnezu w ilości 50 g na sztukę na dwa, trzy tygodnie przed rozpoczęciem wypasu i przez pierwsze tygodnie wypasu np. w mieszance paszy treściwej. Podawanie tlenku magnezu zabezpieczy krowy przed tężyczką pastwiskową, na którą krowy są szczególnie narażone w pierwszych dniach wypasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *