Kategorie
artykuł poradnik wiedza

Kwasica żwacza u bydła, jak zapobiegać i leczyć?

Czym jest kwasica żwacza?

Kwasica żwacza jest jedną z najbardziej popularnych chorób metabolicznych bydła, powodowana przez wprowadzenie do dawki nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów. Szczególnie narażone na tę chorobę są krowy w okresie okołoporodowym

Objawy

Pierwsze objawy kwasicy jakie mogą się występować w krów mlecznych to utrata apetytu i zaburzenie trawienia, kolejnym etapem spadek zawartości tłuszczu i białka w mleku. W kolejnej fazie wzdęcia, drżenie mięśni, dłuższe leżenie krów w legowiskach oraz podwyższona temperatura to główne objawy, które mogą wskazywać na początki choroby.

Przebieg choroby

Wyróżniamy dwa rodzaje kwasicy: ostrą oraz przewlekłą.

W ostrej objawy nasilają się bardzo szybko i często hodowca nie jest w stanie jej szybko zdiagnozować i interweniować co może spowodować nawet zgon zwierzęcia. Forma przewlekła kwasicy pojawia się głównie u sztuk niedoleczonych, powoduje spadek produkcyjności mlecznej oraz większą wrażliwość na inne choroby metaboliczne takie jak ketoza itp.

Leczenie i  zapobieganie

Leczenie polega na stabilizacji poziomu pH i odbudowie flory bakteryjnej w żwaczu. Niestety nie jest to proste i z reguły musimy korzystać z pomocy lekarza weterynarii.

Jak zapobiegać kwasicy? Odpowiednio zbilansowana dawka to podstawa ale nie możemy zapomnieć o środkach buforujących, które możecie Państwo znaleźć w naszej linii TOP MINERAL takie jak kwaśny węglan sodu, tlenek magnezy czy fosforan jednowapniowy, które zadbają o dobrą kondycję naszych zwierząt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *