Kategorie
wiedza

Dobrej jakości kiszonka z kukurydzy to podstawa

Kiszonka z kukurydzy jest jednym z podstawowym elementem dawki pokarmowej w dziennej dawce stad bydła mlecznego w Polsce. Komponent ten tak chętnie jest wybierany przez plantatorów ze względu na kilka najważniejszych parametrów, takich jak: duża ilość uzyskanej masy z 1 ha, duży wybór odmian z przeznaczeniem na kiszonkę, niewiele zabiegów agrotechnicznych w porównaniu z innymi uprawami.
W celu uzyskania najwyższej jakości kiszonki z kukurydzy należy zwrócić uwagę na termin zbioru rośliny (fazy wegetacyjnej), wysokość koszenia, dokładnego zagęszczenia masy, stopnia rozdrobnienia sieczki.
Minimalny czas jaki jest wymagany do zakonserwowania kiszonki, który umożliwi przebieg najważniejszych procesów fermentacji wynosi minimum 3 tygodnie. Kukurydza jest rośliną bardzo łatwo zakiszającą się ze względu na dużą ilość cukrów rozpuszczalnych. Proces ten wymaga warunków beztlenowych i pozwala na osiągnięcie następujących parametrów:

  • Sucha masa 30 – 35%
  • Skrobia minimum 30% w suchej masie
  • Włókno surowe maksimum 20% w suchej masie
  • ADF maksimum 25% w suchej masie
  • NDF maksimum 45% w suchej
  • Zawartość energii: minimum 6,5 MJ NEL lub 0,9 JPM w 1kg suchej masy

Występują jednak sytuacje, w których pasze podlegające procesowi zakiszania posiadają znaczny wysoki poziom mykotoksyn. Szkodliwy wpływ na płodność i zdrowotność krów, zmobilizował nas do wprowadzenia nowego produktu, a dokładniej „MYCO STOP”. Jest to innowacyjny produkt, oparty na najnowszej technologii absorbowania mykotoksyn w dziennej dawce skarmianej przez nasze przeżuwacze, zwiększa strawność pasz, stabilizuje pH żwacza.
Produkt stosowany i polecany przez czołowych hodowców bydła mlecznego pod względem wielkości wydajności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *