Kategorie
artykuł

Kiszonki – plusy i minusy zakiszania surowców

Sprzyjające warunki pogodowe są naszym sprzymierzeńcem w robieniu kiszonek w tym sezonie .

Każdy, kto je robi wie ,że ważną czynnością jest odpowiedni zbiór roślin,  o którym decyduje ich dojrzałość .

Najlepszym materiałem na kiszonkę okazują się rośliny przewiędnięte i skoszone na odpowiedniej wysokości gdyż straty składników pokarmowych do materiału świeżego są niższe o 40-50 %.

Dodatkowym atutem jest to , że większa zawartość cukrów w suchej masie powoduje łatwiejsze zakiszanie.

Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich zasad włącznie z preparatami do zakiszania , możemy być pewni ,iż  uzyskaliśmy dobrej jakości kiszonkę, która nie tylko będzie chętnie zjadana , ale także zagwarantuje wzrost wydajności krów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *