Wysłodki buraczane są pozostałością w procesie powstawania cukru. Stanowią je rozdrobnione buraki cukrowe. Takie wysłodki zawierają ok. 80% wody. Z racji swojego składu są cenną paszą dla przeżuwaczy. Składają się głównie z węglowodanów . Wymienione węglowodany są trawione przez florę żwacza .Dzięki swej zawartości w skład której wchodzą celuloza, hemiceluloza, pektyny, ligniny , nie stanowią zagrożenia kwasicą żwacza a dostarczają szybkiej energii dla bakterii tam żyjących.
Optymalnymi dawkami dobowymi jest 3-10 kg dla bydła opasowego oraz 5-10 kg dla krów mlecznych. Dawki pokarmowe w skład których wchodzą wysłodki mokre należy uzupełnić mieszankami mineralnymi.
Wysłodki buraczane mokre można również zakiszać. Zasada zakiszania jest taka sama jak w przypadku zielonek. Należy zwrócić uwagą na dokładne ugniatanie i przykrycie.