Kategorie
wiedza

Mokre wysłodki buraczane – cenna pasza dla krów w okresie jesiennym.

Wysłodki buraczane są pozostałością w procesie powstawania cukru. Stanowią je rozdrobnione buraki cukrowe. Takie wysłodki zawierają ok. 80% wody. Z racji swojego składu są cenną paszą  dla przeżuwaczy. Składają się głównie z węglowodanów . Wymienione węglowodany są trawione przez florę żwacza .Dzięki swej zawartości  w skład której wchodzą celuloza, hemiceluloza, pektyny, ligniny  , nie stanowią zagrożenia kwasicą żwacza a dostarczają szybkiej energii dla  bakterii tam żyjących.

Optymalnymi dawkami dobowymi jest 3-10 kg dla bydła opasowego oraz 5-10 kg dla krów mlecznych. Dawki pokarmowe w skład których wchodzą wysłodki mokre należy uzupełnić mieszankami mineralnymi.

Wysłodki buraczane mokre można również zakiszać. Zasada zakiszania jest taka sama jak w przypadku zielonek. Należy zwrócić uwagą na dokładne ugniatanie i przykrycie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *