Kategorie
wiedza

Kukurydza – teraz i na zawsze w żywieniu zwierząt

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w uprawie biorąc pod uwagę naszą strefę klimatyczną.

Można wyróżnić dwa zasadnicze kierunki uprawy na:

Ziarno – suszenie,

Kiszonka.

w czasie żniw , zawartość wody w ziarnie wacha się od 28-35%. W związku z tym, iż czas koszenia przypada  na jesień , nie sprzyja to oddawaniu wody przez ziarno. Dlatego też , aby roślina szybko weszła w stan dojrzałości , proponujemy materiał siewny z krótkim FAO odmian ziarnowych.

Suszone ziarno kukurydzy stanowi cenny komponent mieszanek paszowych (80%) dla wszystkich gatunków zwierząt, które wymagają wyższej koncentracji energii w paszy. Tłuszcz kukurydziany  bogaty jest w witaminę E i barwniki gdzie przy hodowli drobiu nadaje zabarwienie żółtku jaja kurzego.

Ziarno kukurydzy w swoim składzie zawiera ok 65% skrobi , która jest mniej podatna na rozkład w żwaczu w porównaniu do skrobi innych zbóż.

Wartość pokarmowa

ENERGIA 7,7 – 7,8MJ

BIAŁKO – 9%

WILGOTNOŚĆ – 14%

Najbardziej popularną metodą przechowywania kukurydzy jest kiszonka. Zawartość włókna strawnego sprawia, ze kiszonka z całych roślin spełnia wymagania zwierząt wysokoprodukcyjnych. W żywieniu krów wysokomlecznych powinna stanowić ok 35%  suchej masy dawki pokarmowej. Natomiast  w żywieniu krów zasuszonych znacznie musimy ograniczyć dawkowanie..

Wartość pokarmowa

ENERGIA  7,8-8,3 MJ

BIAŁKO  – 11,00-12,00%

WILGOTNOŚĆ – 30%

 

Autor: MJ

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *